Balanda (baltoji)

Balanda (baltoji) (Chenopodium album) vienmetis vasarinis augalas, 30—150 cm aukščio. Lapai —pailgai kiaušiniški arba kiaušiniškai rombiški, nelygiai dantyti. Lapai ir apyžiedžiai balsvai miltiški. Žiedai kamuolėliuose, esančiuose šakų galuose. Žydi birželio— rugpjūčio mėnesiais. Sėklos išdėstytos horizontaliai, lygios.
Augalas nereiklus, auga kaip piktžolė laukuose, daržuose, sąvartynuose. Baltosios balandos lapuose yra vitamino C, karotino, kalio, kalcio, geležies, sėklose — krakmolo, saponinų, alkaloidų pėdsakai.

Vaistinė balanda yra naudojama kulinarijoje bei maisto pramonėje, parfumerijoje bei kosmetikoje.

Chenopodium albumVartojamas medicinoje. Vartojama iškrovimo dietose suliesėjant (praktikuojama JAV ir Skandinavijos šalyse). Gydymui naudojama vaistinės balandos žolė su vaisiais, kuriuose yra eterinio aliejaus. Šio aliejaus svarbiausias komponentas – askaridolis.

Vaistine balanda patariama gydytis nusilpusiems žmonėms po sunkių ligų, tačiau šiuo augalu patariama gydytis gana atsargiai – prižiūrint gydytojui.

Vartojamas maistui. Nuo senų laikų žinomas maisto surogatas, vartojamas bado metais. Antžeminė vaistinės balandos dalis skleidžia malonų, ypatingą aromatą. Daugelyje šalių vaistinė balanda naudojama pyragų įdarams ruošti.

Armėnijoje vaistines balandas džiovina bei jomis skanina sriubas, daržovių salotas, raudonųjų burokėlių, rūgštynių ir svogūnų patiekalus.

Lapai ir jauni ūgliai vartojami salotoms gaminti, duonai kepti. Iš sėklų gaunamos kruopos, panašios į manų kruopas.

Tačiau, ilgai valgant balandų duoną, žmogaus organizmas netenka daug azoto, atsiranda skrandžio skausmai ir sutrinka nervai.

Receptai

Balandų salotos

Ingredientai:
100 gramų balandų ūglių ir lapų,
truputį svogūnų laiškų, krapų,
1 šaukštas majonezo,
druskos (pagal skonį).

Gaminimas:
Jaunus ūglius ir lapus nuplauti, smulkiai supjaustyti, sumaišyti su svogūnų laiškais ir krapų lapais, pasūdyti ir pagardinti majonezu arba aliejumi.

Balandų ir morkų sriuba

Ingredientai:
250 g balandų lapų,
250 g morkų,
3 šaukštai miltų,
šaukštas sviesto,
2l sultinio,
stiklinė pieno,
druskos,
cukraus,
petražolių,
kiaušinio trynys.

Gaminimas:
Balandų lapus supjaustyti ir 5 min. pavirti pasūdytame vandenyje. Morkas susmulkinti ir virti atskirai, kol suminkštės. Miltus paskrudinti svieste, praskiesti morkų nuoviru ir supilti į sultinį. Ten pat supilti pieną, įberti druskos, pipirų, cukraus, petražolių lapelių ir sudėti nusunktas balandas. Maišant supilti išplaktą trynį.

TOP