100 netikėtų faktų apie gerai žinomus maisto produktus

Šparagai
Šparaguose daug gliutationo, kuris turi priešvėžinį poveikį.
Juose taip pat yra rutino, kuris apsaugo kapiliarus nuo trūkimų ir gali apsaugoti nuo radiacijos.
Šparagai yra puikus vitaminų A, C, E ir B komplekso, kalio ir cinko šaltinis.

Avokadai
Avokaduose gausu mononesočiųjų riebalų, kurie organizme lengvai paverčiami energija.
Avokaduose dvigubai daugiau kalio nei bananuose.
Skanus ir netikėtas kreminis salotų užpilas: sumaišykite avokadą ir šviežias morkų sultis.

Bananai
Jei norite papildyti kalio atsargas, nebūtina valgyti daug bananų!
Mitas, kad šio mineralo yra tik bananuose – jo yra praktiškai visuose vaisiuose ir daržovėse.
Nevalgykite bananų tuščiu skrandžiu, geriau su baltyminiu maistu – tai padės normalizuoti insulino reakciją, kurią sukelia bananuose esantis cukrus.
Ne visai sunokę bananai su žaliu galiuku organizmui sveikesni nei pernokę.
Turėkite omenyje: kadangi bananai tokie paklausūs, sodinama vis daugiau jų plantacijų ir iškertami atogrąžų miškai.

Burokų lapai / šakniavaisiai
Burokų lapuose daug kalcio, geležies, magnio ir fosforo.
Juose taip pat yra vitamino A, B komplekso vitaminų ir vitamino C.
Burokų šakniavaisiuose gausu angliavandenių, todėl juos derėtų valgyti saikingai.

Brokoliai
Brokoliuose dukart daugiau vitamino C nei apelsinuose.
Juose praktiškai tiek pat kalcio, kaip natūraliame piene, tik šį augalinį kalcį organizmas geriau pasisavina.
Brokoliuose yra seleno – mineralo, kuris turi priešvėžinių ir antivirusinių savybių.
Juose yra nedaug vitamino A ir alfa tokoferolio vitamino E
Jie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.

Salierai
Salierai yra geriausias augalinis natūralaus natrio šaltinis.
Juose daug kalio.
Kadangi salierų stiebuose daug vandens, jie idealiai tinka šviežioms daržovių sultims.
Jei norite sumažinti suvartojamų grūdų kiekį, pusryčiams žemės riešutų sviestą tepkite ne ant duonos, o ant saliero.

Kalendra
Kalendros veiksmingai padeda gydyti šlapimo takų infekcijas.
Ir kalendrų lapai, ir sėklos padeda virškinimui, mažina dujų kaupimąsi ir pilvo pūtimą.
Kalendros taip pat padeda nuo pykinimo, mažina uždegimus, reumatinius skausmus, galvos skausmą, stresą, malšina kosulį.
Kalendros priklauso morkų šeimai.

Trūkažolė (cikorija)
Trūkažolėje yra insulino, kuris padeda diabetikams reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Trūkažolės yra giminingos salotoms ir kiaulpienėms, bet priklauso saulėgrąžų šeimai.
Jos valo kepenis ir tulžies pūslę.
Trūkažolės palankiai veikia virškinimą, kraujotakos sistemą ir kraują.
Cikorijų lapuose yra kalcio, vitamino A ir kalio.

Pekininiai kopūstai
Pekininiai kopūstai turi priešuždegiminių savybių.
Juose gausu folio rūgšties.
Pekininiuose kopūstuose nedaug kalorijų ir natrio.
Juose gausu vitamino A ir kalio.

Kiaulpienių lapai
Kiaulpienės padeda virškinimui ir turi priešvirusinių savybių, tad gali būti veiksmingos gydant AIDS ir herpesą.
Jos taip pat veiksmingai padeda gydyti geltą, cirozę, aukšto kraujospūdžio sukeltą edemą, podagrą, egzemą ir aknę.
Kiaulpienės taip pat naudojamos krūties ir plaučių navikų gydymui ir pilvo pūtimui prieš mėnesines.
Kiaulpienių lapuose gausu vitamino A – antiokasidacinių savybių turinčio karotenoido, ir vitamino C.
Kiaulpienių šaknyse yra inulino, kuris aktualus diabetikams, nes sumažina cukraus kiekį kraujyje.

Pankoliai
Pankoliuose yra antioksidanto flavonoido kercetino.
Šis augalas turi priešvėžinių savybių, tad gali būti naudingas vėžiu sergantiems pacientams po gydymo chemoterapija ar radiacija.
Pankoliai gerina virškinimą, padeda nuo virškinamojo trakto spazmų.
Jie taip pat padeda pašalinti gleives iš plaučių.

Šparaginės pupelės
Šviežiose pupelėse yra vitamino A, B komplekso vitaminų, kalcio ir kalio.
Žalios pupelės turi šlapimą varančių savybių ir gali būti vartojamos gydant diabetą.
Šviežios pupelės turi būti traškios (traškiai lūžti) ir aksominės.

Lapiniai kopūstai
Lapiniai kopūstai mažina krūtinės užgulimą ir palankiai veikia skrandį, kepenis ir imuninę sistemą.
Juose yra liuteino ir zeaksantino, kuris apsaugo akis nuo makulos degeneracijos.
Juose yra indol-3-karbinolio, apsaugančio nuo žarnyno vėžio.
Lapiniai kopūstai yra puikus kalcio, geležies, vitaminų A ir C bei chlorofilo šaltinis.

Kaliaropės
Kaliaropės, kurios priklauso kopūstinių šeimai, yra puikus vitamino C ir kalio šaltinis.
Jose gausu ląstelienos.
Kaliaropės padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl padeda nuo hipoglikemijos ir diabeto.
Jos taip pat veiksmingos nuo edemos, kandidozės ir virusinių infekcijų.

Sereptinio bastučio (garstyčių) lapai
Sereptinio bastučio lapuose gausu priešvėžinių medžiagų.
Jie padeda nuo peršalimo, artrito ir depresijos.
Šių lapų aštrumas skiriasi priklausomai nuo juose esančio garstyčių aliejaus kiekio.

Svogūnai
Svogūnai yra antioksidantai, jie turi priešalerginių, priešvirusinių ir antihistamininių savybių.
Svogūnuose esantys sieros junginiai padeda detoksikuoti organizmą.
Svogūnai padeda atkurti ląsteles.
Svogūnuose gausu kercetino, kuris yra veiksmingas antioksidantas.
Svogūnus patartina valgyti žalius ar lengvai patroškintus garuose – taip išsaugoma daugiausiai maistinių savybių.

Petražolės
Petražolės gerina virškinimą.
Jos valo kraują ir stimuliuoja žarnyną.
Petražolės turi priešvėžinių savybių.
Jose triskart daugiau vitamino C nei apelsinuose ir dukart daugiau geležies nei špinatuose.
Petražolėse yra vitamino A ir vario bei mangano.
Petražolės natūraliai atgaivina burnos kvapą – sukramtykite kelis šviežius lapelius.

Žemės riešutų sviestas
Pirkite tik organinį žemės riešutų sviestą.
Neorganiniame žemės riešutų svieste daug pesticidų ir grybelių bei aflatoksino – pelėsio, kuris potencialiai gali sukelti vėžį.
Žemės riešutai turi daug baltymų (beveik tiek pat, kiek soja), bet jei norite dar padidinti jų kiekį, įmaišykite natūralių alaus mielių dribsnių. Tai ypač rekomenduojama vegetarams.

Žemės riešutai
Žemės riešutuose daug naudingų baltymų, bet daug žmonių jiems alergiški, sunkiai juos virškina.
Juose taip pat yra aflatoksino – kancerogeninės medžiagos, ir tai ko gero paaiškina faktą, kodėl tarp žemės riešutus auginančių ūkininkų neproporcingai didelis onkologinių ligų rodiklis.
Žemės riešutuose daug grybelių, taip pat ir pesticidų.
Juose nėra omega-3 riebalų rūgščių, tad valgant daug žemės riešutų gali sutrikti omega-6 ir omega-3 pusiausvyra.
Žemės riešutas iš tiesų yra ne riešutas, o ankštinė daržovė (štai kodėl jie dažnai yra kepinami).
Žemės riešutuose yra praktiškai tiek pat baltymų kiek sojoje, ir mažai angliavandenių (krakmolo).
Įdomus faktas: žemės riešutus Amerikoje išpopuliarino botanikas ir išradėjas George‘as Washingtonas Carveris.

Moliūgų sėklos
Moliūgų sėklose daug cinko, kuris labai naudingas prostatai ir imuninei sistemai.
Jose taip pat yra riebalų rūgščių, kurios naikina parazitus.
Natūraliose nekepintose moliūgų sėklose yra organizmui būtinų riebalų rūgščių ir naudingų baltymų.
Naudingiausios nekepintos ir kitaip neapdorotos moliūgų sėklos.
Kepintose sėklose yra pažeistų riebalų, kurie gali užkimšti kraujagysles.

Ridikėliai
Ridikėliai turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių.
Jie priskiriami kopūstinių šeimai.
Ridikėliuose yra vitamino C, kalio ir kitų mineralų.
Ridikėliai buvo auginami Egipte bent nuo 2780 metų prieš mūsų erą, pirminės jų rūšys buvo juodos spalvos.

Valgomieji batatai
Valgomuosiuose batatuose daug karotenoidų antioksidantų.
Juose daug kalcio, vitaminų A ir C ir tiamino.
Būkite atsargūs: prisivalgius per daug batatų gali pūsti pilvą, sutrikti virškinimas.
Batatuose taip pat daug cukraus, todėl juos reikia vartoti saikingai.
Batatai dar yra vadinami saldžiosiomis bulvėmis, nors su bulvėmis neturi nieko bendro.

Pomidorai
Pomidoruose gausu likopeno, flavonoidų ir kitų fitocheminių medžiagų, pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis.
Pomidoruose daug vitamino C (didžiausia jo koncentracija gelinėje substancijoje aplink sėklas).
Juose taip pat nemažai vitamino A ir B komplekso vitaminų, kalio ir fosforo.
Šiltnamyje užaugintuose pomidoruose yra perpus mažiau vitamino C nei natūraliai saulėje prinokusiuose pomidoruose.

Cukinijos (aguročiai, patisonai)
Cukinijos ir kitos vasarinės daržovės turi vitamino A ir C.
Jose taip pat gausu kalio ir kalcio.
Nors cukinijos gali užaugti labai didelės ir ilgos, bet jos skaniausios, kai būna ne ilgesnės nei 15 cm.

http://www.delfi.lt/gyvenimas/grozis_ir_sveikata/100-netiketu-faktu-apie-gerai-zinomus-maisto-produktus

TOP